Bewegingsverhalen

“Ik weet nu waar mijn rugpijn vandaan komt en wat ik er zelf aan kan doen.”

Na een moeizaam jaar in groep acht van de basisschool, ontwikkelde Eva lage rugklachten. Soms zelfs zo hevig, dat ze thuis moest blijven van school. Bij kinderfysiotherapie leerde Eva om te gaan met spanningen, om zo haar rugklachten te verminderen én te voorkomen. Inmiddels is Eva pijnvrij en kan ze weer alles doen wat ze leuk vindt. “Ik ben heel blij dat ik naar fysiotherapie ben gegaan. Ik heb geen pijn meer en ik hoef nooit meer ‘nee’ te zeggen als mijn vriendinnen mij vragen om iets leuks te doen.”

Eva beschrijft het laatste jaar op de basisschool als lastig. “Ik vond bepaalde vakken heel moeilijk. Ook al deed ik nog zo mijn best, soms lukt het gewoon niet. Ook werd ik soms buitengesloten door andere kinderen. Ik werd hier heel verdrietig van.” Eva’s klachten ontstonden geleidelijk. “Eerst had ik een beetje pijn, maar de pijn werd steeds erger. Soms wist ik niet meer hoe ik op de stoel moest zitten. Sommige dagen moest ik zelfs thuisblijven van school, omdat ik bijna niet meer kon lopen van de pijn.” Toen de klachten aanhielden, besloten de ouders van Eva met haar naar kinderfysiotherapie te gaan.  

Spanning als boosdoener

Tijdens de fysiotherapie werd al snel duidelijk dat het bij Eva ging om klachten die onvoldoende konden worden verklaard op lichamelijk gebied. Sociale- en psychische factoren leken bij Eva ook een rol te spelen. “We noemen dit ook wel psychosomatische klachten.”, vertelt fysiotherapeut Yvonne Wilborts hierover. “Dit zijn lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben. In het geval van Eva ging het over spanningen die zij voelde op school en die zich uitten in haar lichaam.” 

Ik weet nu waar mijn rugpijn vandaan komt en wat ik er zelf aan kan doen.

Lichaamsbewustwording

Daarom zette Yvonne voor Eva’s behandeling in op lichaamsbewustwording. “Ik ben met Eva gaan onderzoeken op welke momenten zij spanning voelde in haar lichaam. Vanuit daar zijn we spelenderwijs gaan kijken naar hoe zij in dit soort situaties kan handelen en ontspannen,” vertelt Yvonne over de behandeling.

Pijnvrij én meer zelfvertrouwen 

De behandeling had voor Eva het gewenste effect. Haar klachten namen af en verdwenen op den duur zelfs volledig. Ook kreeg Eva’s zelfvertrouwen een flinke boost. “Ik weet nu waar mijn rugpijn vandaan komt en wat ik er zelf aan kan doen. Ik kan nu ook veel beter rustig blijven als ik iets lastig vind. Dat heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven.”, vertelt Eva.

Inmiddels is Eva al meer dan een jaar pijnvrij en kan zij weer alles doen wat ze leuk vindt. “Ik ben blij dat ik naar fysiotherapie ben gegaan”, vertelt Eva over haar ervaring met kinderfysiotherapie. “Ik denk dat je leert om goed voor jezelf te zorgen. Ik denk dat veel meer mensen op die manier geholpen kunnen worden.”

Ook lichamelijke klachten waar niet makkelijk een verklaring voor gevonden kan worden? Praat een met de fysiotherapeut. Hier vind je direct een goede fysiotherapeut bij jou in de buurt. 

Bewegingsverhalen