Bewegingsverhalen

“Toen ik een jaar of vijfentwintig was begon ik echt rugpijn te krijgen.”

“Als het in Nederland goed gestormd heeft en je hebt golven van drie meter hoog, dat vind ik fantastisch. Mijn leven draait om surfen.” Martijn van Hoek’s leven komt echter tot stilstand door chronische rugklachten. Dankzij fysiotherapie kan hij zijn favoriete sport weer beoefenen. Maar vanzelf ging dat niet.

“In Nederland heb je niet zo heel vaak goede golven, dus als het dan een keer fijn surfweer was, ging ik echt de hele dag het water op. En ik merkte dat mijn lichaam dat niet meer trok. Toen ik een jaar of vijfentwintig was begon ik echt rugpijn te krijgen,” vertelt Martijn. “Op een gegeven moment kwam ik met een wegtrekkend gezicht en mijn kiezen op elkaar uit de zee. Dus toen ben ik naar de orthopeed gegaan, die een MRI heeft gemaakt. Daardoor kwamen we erachter dat mijn onderste wervelschijf, de L5, versleten was.” De orthopeed sprak Martijn’s diepste angst uit: hij kon maar beter nooit meer gaan surfen. “Natuurlijk was ik even verdrietig en teneergeslagen maar ik dacht ook gelijk: ik geef niet op!”

Kijken, vragen stellen en luisteren

“Toen Martijn in mijn praktijk kwam heb ik eerst goed gekeken. Dat vind ik het belangrijkste. Hij had al een scan en een diagnose van een arts gekregen. Dat neem ik natuurlijk mee als kennis maar ik wil precies weten wat er aan de hand is. Daarna kan ik pas verder.” Tim Binkhorst is oprichter van Flow Fysio. Al meer dan 15 jaar houdt hij zich bezig met sportrevalidatie, behandeling en training. Hij heeft Martijn geholpen met zijn rugklachten. “Analyses en de juiste diagnoses maken is het meest ingewikkelde, daarna de juiste oefeningen meegeven om je benen sterker te maken is simpel. Bovendien gaat het over iemands doelstelling. Wil iemand wel van zijn klacht af of wil diegene alleen weten wat er aan de hand is. Dus kijken, vragen stellen, luisteren en dan pas in actie. ”

Zo snel mogelijk het water weer in

“Martijn wilde vooral weer kunnen surfen en pijnvrij zijn. Ik heb eerst goed gekeken wat hij wel en niet kon. Door hem oefeningen en bewegingen te laten doen zag ik dat hij een disbalans had, onder andere waren zijn heupspieren sterker dan buik- en rugspieren. En zijn wervelkolom was verstijfd. Dat heb ik eerst soepel gemaakt. Ik heb daar verschillende manieren voor: massage, yoga, tape. Vervolgens heb ik hem oefeningen gegeven. Steeds als hij daarmee op een bepaald niveau was kreeg hij weer nieuwe oefeningen. Echt een samenwerking is dat geweest. Door zijn harde werken konden we lekker door en al gauw kon hij ‘t water weer in. Want ik laat mensen altijd zo snel mogelijk weer hun sport beoefenen. Dat motiveert.”

Fit blijven is de sleutel

“Als je in je training meer doet dan in je sporten dan kan je in je sport echt presteren.” Dat heeft Martijn ook ervaren. Hij wilde surfen, maar als surfer in Nederland heb je geen regelmatige training. “Er zijn hier niet zo vaak golfen of wind. En als je dan eindelijk kan heb je daarvoor misschien drie weken niks gedaan. Dan is de belasting te hoog. Als je je basisfitness op peil houdt dan kan je het water in wanneer je wil. En presteer je dus ook beter. Fietser en hardlopers hebben juist weer een ander probleem, die belasting is weer heel eenzijdig. Vaak gaat dat ook gepaard met zittend werk. Als ze dan gaan verhuizen of met de kinderen spelen dan hebben ze ineens last van hun rug.”

Je zelfherstellend vermogen verandert, maar je vermogen om zelf te herstellen blijft altijd

Belastbaarheid trainen

“Je lichaam heeft gewoon onderhoud nodig. Het belang van een goed functionerend lichaam, dat lijkt vanzelfsprekend, pas achter als er iets mis is gaan de alarmbellen af. Dan komen mensen bij de fysiotherapeut. Ik zie dat het vaak neerkomt op het feit dat mensen niet goed belastbaar zijn. Als je jong bent en je verstuikt je knie dan gaat het binnen een paar dagen weer goed. Maar als je ouder wordt duurt dat langer. Je zelfherstellend vermogen verandert naarmate je ouder wordt, maar je vermogen om te herstellen blijft altijd. Oftewel; als fysio herstel ik je niet, dat doe je zelf. Ik creëer de voorwaarden voor mensen om weer te kunnen bewegen. Wij fysio’s maken een plan om je de goede kant op te duwen maar uiteindelijk moeten mensen het zelf doen.”

En Martijn? “Ik wil tot mijn zeventigste, tachtigste het liefst doorsurfen en ik weet dat dat maar op één manier kan. Door dus mijn lichaam sterk en flexibel te houden. En daar doe ik alles voor.”

Lees meer over lage rugpijn en wat je eraan kunt doen.

Bewegingsverhalen