Bewegingsverhalen

“Wat voor mij een einde leek, dat bleek een nieuw begin.”

Ik had al een paar weken wat last van mijn buik. Ik dacht: toch maar even naar de huisarts. Twee uur later zat ik in het ziekenhuis voor een MRI en een hartecho. De pompfunctie van mijn hart bleek nog maar 19%. Het was echt kantje boord, ik was er net op tijd bij. Een nachtje in het ziekenhuis werd ruim een maand.

Daarna mocht ik naar huis, maar alles was anders. Wat altijd vanzelf ging werd een uitdaging. Ik kon niet meer fietsen, de trap beklimmen werd een onmogelijk opgave. Je bent altijd maar moe, je wereld wordt zó klein. Het liefst wilde ik die rollator uit het raam gooien. Maar met dat ding kon ik in elk geval nog een beetje bewegen. Ik werd somber, depressief zelfs. Maakte ruzie met mijn vrouw, om niets. Ons huwelijk, wat bijna 30 jaar lang goed was geweest, begon er zelfs onder te lijden. Ik dacht toen echt even dat ik er niet meer bovenop zou komen.

Na een paar weken begon ik met de hartrevalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Er ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik werd als het ware opgepompt, opgeladen. Ik wilde om te beginnen zo snel mogelijk van die rollator af en weer zelfstandig leren lopen. Tergend langzaam ging het herstel, maar ik ging wel vooruit. Het was hard werken, twee stappen vooruit, eentje terug. Mijn fysiotherapeut wist precies waar ze mee bezig was. Ze wist waar mijn grens lag en zorgde steeds dat ik er niet overheen ging. En ik begon steeds meer vooruitgang te zien, voelde mijn kracht terugkeren. Zo werd ik langzaam weer de oude.

Nooit geweten dat fysiotherapie zo geweldig goed is voor je lichaam, maar vooral ook voor je geest. Wat voor mij een einde leek, dat bleek een nieuw begin. Na een maand of 4 kon de rollator aan de kant en verlegde ik mijn grenzen steeds verder. Ik ben nu bijna weer op mijn oude niveau. Dat had ik een jaar geleden nooit kunnen dromen.

 

*Dit is een fictief verhaal en dient ter inspiratie. Alle overeenkomsten met bestaande personen berust op toeval.

Bewegingsverhalen