Bewegingsverhalen

“Er was ook een tweede optie: een fysiotherapeut zoeken. En dat heb ik gedaan.”

“Ik ben thuis gebracht, op bed gaan liggen en vanaf toen stond de wereld stond stil. Echt helemaal stil. Ik kon nog geen boterham voor mezelf smeren.” Toen Margot Poppe een ongeluk op haar werk kreeg, stortte haar wereld in. Dankzij intensieve fysiotherapie kwam ze er weer bovenop. Een verhaal over vallen, opstaan en je kleinkind weer kunnen optillen.

Margot vertelt: “Zes jaar geleden heb ik een behoorlijk bedrijfsongeval gehad. Ik ging gigantisch door mijn rug. Ik ben toen thuis gebracht, op bed gaan liggen vanaf dat moment stond de wereld stil. Echt helemaal stil. Ik kon niks meer. Maandenlang lag Margot het grootste deel van de dag op bed. Ze kon niet zelfstandig lopen, zichzelf niet aankleden. “Een bezoek aan de neuroloog had in die periode ook geen zin, want om een scan te maken moet je helemaal plat kunnen liggen en dat lukte mij niet.”  

Twee opties

Toen ze na ongeveer een  half jaar eindelijk een MRI-scan kon laten maken, leverde dat geen rooskleurig perspectief op. “De prognose van de neuroloog was dat ik 3 maanden naar de pijnpoli zou kunnen gaan om injecties te krijgen tegen de pijn,” vertelt Margot. “Dat zou zo’n beetje mijn leven lang plaats moeten gaan vinden. Maar er was ook een tweede optie: een fysiotherapeut zoeken. En dat heb ik gedaan.”

Doelen stellen

Zo kwam Margot in contact met Peter van Kempen van de Vlissingse praktijk Paauwenburg. Peter: “Margot is een bijzonder verhaal. Het was geen wonderbaarlijke genezing die met 3 keer behandelen was gepiept. In het begin kwam ze één- tot tweemaal per week, en nog steeds komt ze éénmaal per twee weken.” Margot vertelt: “Wij hebben in het begin een doel gesteld, Peter en ik. Mijn jongste dochter was in verwachting en Peter vroeg aan mij: “Wat is het eerste dat je wilt gaan doen?” en ik zei: “Mijn kleinkind optillen.”

Leefstijladvies en training

Heel langzaam kreeg Margot de grip op haar pijn en kreeg ze haar leven terug. Peter: “Haar rug moest weer stabiel worden en haar lijf sterker, dat hebben we bereikt met (zit)ergonomie en een rugherstelprogramma. Naast leefstijladvies bestaat dat uit veel training in de oefenzaal; 12 weken lang 2 keer per week. Nog steeds traint Margot dagelijks en volgt ze de leefstijladviezen op. Daar heb ik echt respect voor.”

Zo’n mooi moment

Margot: “Ik wilde zo snel mogelijk uit deze verschrikkelijke situatie en het is ons gelukt. Wij hebben er allebei keihard aan gewerkt. Toen ik er weer bovenop was heb ik deze levensstijl aangehouden. Door te sporten, lekker te wandelen, goed eten en goed slapen. En als ik dat doe gaat het prima met mij. Dan kan ik nog jarenlang mee.” En het doel dat ze met haar fysiotherapeut gesteld had; haar kleinkind optillen? Margot: “Dat is ook gelukt en dat was zo bijzonder, zo’n mooi moment. Die is nu alweer vijf en ik til hem nog steeds op.”

Bewegingsverhalen