Bewegingsverhalen

“Als je niet goed naar je lichaam luistert, houdt het op een gegeven moment op, dan stopt je lijf.”

“De kracht van dansen is dat je met jouw lijf een verhaal vertelt. Niet met woorden, je kunt puur door dynamiek en energie dat verhaal overbrengen op het publiek.” Karin Lambrechtse danste elf jaar lang, zes dagen in de week. Slopend voor je lijf. Toch heeft zij nooit ernstige blessures gehad. Haar geheim? “Investeren in je lichaam betaalt zich dubbel en dwars terug.” 

“Als danser vraag je ontzettend veel van je lijf en daar ben je vaak niet echt bewust van. Omdat je altijd maar doorgaat en je vak zo tof vindt. Je zeurt niet als je een keer pijn hebt, je wilt daar gewoon staan, je wilt gewoon doen waar je van houdt. Dus moet je goed voor jezelf zorgen. Maar dat is soms best lastig omdat de repetitieperiodes ongelofelijk intens zijn. Wat Introdans gelukkig heel goed had geregeld was de connectie met  fysiotherapie.” 

Dansen is topsport

Rosemarijn Wenneker is 15 jaar geleden gestart als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Manuele Therapie Bouten. Deze praktijk werkt samen met dansgroep Introdans en Rosemarijn heeft Karin jarenlang begeleid. “Wij hebben in onze praktijk een team met vier fysiotherapeuten die zich volledig richten op dans. Want dansen is topsport en het behandelen van dansers vereist kennis. Dansers vragen het uiterste van zichzelf, ze zijn gericht op groot bewegen en willen altijd verder en meer. Maar ook mentaal pushen ze zichzelf tot het uiterste. En die twee extremen bij elkaar maakt dat specifieke begeleiding heel prettig is.”

Stoppen op de top

Karin is inmiddels gestopt bij Introdans. “Ik wist op een gegeven moment: beter dan wat ik nu doe en dans wordt het niet. En ik wilde heel graag ook op zo’n manier afscheid nemen. Stoppen op de top, en dan een ander leven in stappen. Fysiotherapeut Rozemarijn heeft bewondering voor de keuze van Karin. “Karin is blessurevrij haar carrière uitgekomen omdat ze heel goed kon luisteren naar haar lichaam. Het is essentieel dat je als danser niet voortdurend over een grens wil omdat je vindt dat dat beter moet. Sommige dansers, zoals Karin, kunnen perfect het maximale uithalen zonder over grenzen te gaan.”

Investeren in je lichaam

Zelf is Karin van mening dat het zorgvuldig onderhouden van je lichaam niet alleen voor professionele sporters of dansers essentieel is. “Als je niet goed naar je lichaam luistert, houdt het op een gegeven moment op, dan stopt je lijf. Daarom is het zo belangrijk er goed voor te zorgen. Nu investeren in je lichaam, ernaar luisteren en de juiste keuzes maken levert je niet alleen morgen, maar ook jaren later nog winst op.”

Hou het lijntje kort

“Ik denk dat mensen een stap naar de fysiotherapeut vaak uitstellen. Dus denken: ‘Oké, ik kijk het nog even aan, ik doe het morgen wel’ en dan komt van uitstel afstel. Maar ik blijf zeggen: als je lichaam je iets probeert te vertellen moet je gewoon luisteren. Daardoor blijf je in balans en kun je doen wat je wilt doen en ernstige dingen voorkomen. Zoek een goede fysiotherapeut die bij je past en jou begrijpt en hou dan het lijntje kort.” 

Bewegingsverhalen