Bewegingsverhalen

“Je baby niet kunnen dragen, dat is als moeder het ergste.”

Natuurlijk wist ik wel dat ik na mijn bevalling een tijdje last zou kunnen houden van mijn bekken en bekkenbodem. Mijn vriendinnen hadden het verteld en bij mijn zwangerfit clubje werd er veel aandacht aan besteed, ook met oefeningen en zo. En ja, ik had ook na mijn bevalling last van mijn bekken. Maar in plaats van dat het na een paar weken minder werd, werd het bij mij alleen maar erger.

In het begin leek alles nog wel goed te gaan. Ik dacht, die pijn hoort erbij, dat wordt vast minder. Tot ik na een maand of drie midden op straat opeens door mijn been zakte. Ook toen dacht ik nog: Ach het zal de vermoeidheid wel zijn van al die gebroken nachten. Maar een paar dagen later gebeurde het weer. Ik kreeg ook last van mijn benen, pijn bij het lopen. Moeite met opstaan van de bank, traplopen werd ineens heel erg zwaar. Het werd zo erg dat ik mijn dochter niet eens meer op durfde te tillen, uit angst dat ik weer tegen de vlakte zou gaan. Dat was de druppel: ik maakte een afspraak bij de huisarts.

De huisarts heeft foto’s en een echo laten maken en mij uiteindelijk doorverwezen  naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenproblemen. In het begin moest ik er twee keer per week heen, dat was best zwaar. Ook het thuis doen van de oefeningen vereiste wel doorzettingsvermogen, ook omdat het resultaat niet direct merkbaar was. Gelukkig heb ik volgehouden. Inmiddels ben ik al een half jaar onder behandeling van de bekkenfysiotherapeut en is de pijn bijna verdwenen. Alleen lang op hakken lopen kan ik nog niet en bij een verkeerde houding of scheef zitten, heb ik nog steeds pijn.

Maar ik kan weer normaal de trap beklimmen, achter kinderwagen een stuk wandelen en het allerbelangrijkste: ik kan weer echt genieten van mijn dochter en volop moeder voor haar zijn, zonder te moeten zeggen: “Dat kan mamma nog niet.”

 

*Dit is een fictief verhaal en dient ter inspiratie. Alle overeenkomsten met bestaande personen berust op toeval.

Bewegingsverhalen